Anu Palosaari - Tiukka Lady Mansesta

Työehtosopimus nurin?

Kokoomuksen Henri Heikkinen on ehdottanut tänään työehtosopimuksen purkamista lääkkeeksi työttömyyteen ja syrjäytymiseen.

Äkkiseltään moni varmasti kammoksuu ajatusta. Niin on aina sellaisten asioiden kanssa, mitkä ovat täysin uraauurtavia ja samaan aikaan poikkeavia totutusta ajattelumallista. Moni ajattelee, että oikeuksia työelämässä voidaan puolustaa vain määrittelemällä ne tarkkaan.

Silti kerron teille täysin toimivan esimerkin oikeasta elämästä. Työskentelen erotiikka-alalla yrittäjänä, ja kuten jokainen varmaan tietää, erotiikka-alalla ei pahemmin työehtosopimuksia ole, ainakaan käytännössä. Sanottakoon, että moni alan ulkopuolinen myös pitää tätä, paitsi merkkinä työntekijöiden oikeuksien puuttumisesta ja suoranaisesta riistosta, myös pahimpana riskinä alalla yksittäisen työntekijän näkökulmasta. Moni myös haluaisi työehtoistaa alan, koska yleisesti kuvitellaan sen turvallistavan alaa.

Silti käytäntö on opettanut minulle, että sellaisia oikeuksia ei voi viedä, mitä ei ole tarkkaan missään määritelty.  

Työehtosopimuksen, ammattiliiton ja muun järjestäytymisen puutetta ei sen sijaan erotiikka-alalla itsessään sen kummemmin pidetä kamalana asiana. Mietiskelin miksi. Itsekin olen ehdottanut, jos en nyt ammattiliittoa, niin ainakin jonkinlaista järjestäytymistä alalle. Mutta ajatukseni ei ole saanut alalla vastakaikua - yllättäen. Miksi siis?

Järjestäytymiselle ja työehtosopimuksille ei ole alallani käyttöä: asiat ovat nyt hyvin. Kaikille riittää töitä, ja se on hyvin palkattua, johtuen verotuksenkin käytännön järjestämisestä työntekijän puoleen.

Ja nyt se esimerkki: työaika. Sitä ei ole kirjattu mihinkään kirjalliseen sopimukseen, esimerkiksi jonkin kuvauskeikan tai päiväprivaatin yhteydessä (itse en ole koko neljävuotisen urani aikana tehnyt yhtäkään sopimusta, edes yhteistyötahojeni tai työnantajieni kanssa). Moni saattaa tässä kohdin ajatella, että tässä juuri alistetaan työntekijää. Väärin ajateltu. Nimittäin kun työaikaa ei ole määritelty, voi työntekijä kävellä ulos milloin huvittaa. Ja jos joku silloin estää, kuuluu asia poliisiin vapaudenriiston tms. rikosnimikkeen alla. Minua ei ole kukaan koskaan estänyt. Tilanteista selviää puhumalla. Rankkojen työkeikkojen alla olen päinvastoin monet kerrat vastaanottanut apua työtovereiltani ja työnantajiltani juoksevien menojen järjestämisessä ja myös antanut apua. Kun puhalletaan yhteen hiileen, kaikki hoituu. Voi olla, että jos meillä olisi TES, avun saaminen ja antaminen olisi vaikeampaa tai jopa kokonaan estettyä.

Toinen esimerkki, ja se syrjäytymiseen ja työllisyyteen oleellisesti vaikuttava, on nimittäin palkkaus: erotiikka-alalla ei ole määritelty palkkoja. Niinpä jokainen pyytää palkakseen, mitä katsoo ansaitsevansa. Summa voi olla "tähtitieteellinen" tai alempi. Työnantajan on turha sanoa vastaan, jos diili tehdään -  koska mitään työehtosopimusta ja palkkakattoa ei ole olemassa - työntekijä voi pyytää palkakseen mitä haluaa.

Tällä tavalla työehtosopimuksen puute edesauttaa työntekijän hyvinvointia minun alallani.

Vastaavia esimerkkejä voin keksiä alaltani monta lisää - koko alahan on niitä täynnä, koska sopimusta ja järjestäytymistä ei ole.  Näkökulmastani voin väittää, että TES ja muu järjestäytyminen ammattiliitoista lähtien riistävät työntekijäpuolta, ja että ne on rakennettu vain silmälläpitäen työnantajapuolen etuja.

Voi hyvin olla, ettei järjestäytymättömyys kaikilla aloilla toimi, mutta tällaistakin vaihtoehtoa pitää pohtia oikeista, realistisista näkökulmista. Ehkä nämä asiat pitäisikin päättää täysin alakohtaisesti.

Jos erotiikka-ala ei ole hallussa, kannattaa tutustua aiempiin bloggauksiini asiasta, ja ymmärtää, että ammattimainen erotiikka-alan bisnes on bisnestä siinä kuin muukin bisnes laillisene toiminimineen ja verojen ja muiden maksujen maksamisineen. Erotiikka-ala pitää erottaa ihmiskaupasta ja muusta rikollisesta toiminnasta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Työlait ja -asetukset taitavat koskea kaikkia työsuhteita myös erotiikka-alaa. Työsopimukset ovat sitten työnantajien ja työntekijöiden tai heitä edustavien järjestöjen välisiä.

Erotiikka-alalla lienee vain työnantajien ja työntekijöiden välisiä sopimuksia.

"Kokoomuksen Henri Heikkinen on ehdottanut tänään työehtosopimuksen purkamista lääkkeeksi työttömyyteen ja syrjäytymiseen."

En tiedä, mitä tuon Heikkisen ehdotukseen kuuluu kaikkineen, mutta hän ei taida olla tietoinen kaikista seurauksista. Kokoomuslainen kun on, niin voisi soittaa Etelärannan työnantajapalatsiin ja kysyä. Siinä Heikkinen voisi oppia jotain uutta.

Voisihan sitä vähän spekuloida, että Heikkinen haluaa lopettaa työehtosopimukset. Suomi on markkinatalousmaa, jossa Heikkisenkin ihanne tilasssa säilyy yhdistymisvapaus, mutta ei siis sopimusvapaus.

Yksittäisellä työntekijällä ei yleensä ole mitään mahdollisuutta neuvotella työnantajan kanssa, vaan ottaa mitä annetaan. Työnantajan kannalta jokaisen kanssa sopiminen erikseen ei ole mahdollista. Heikkisen systeemi avaa mahdollisuuden aikamoiselle anarkialle eli pistelakkoilulle silloin, kun siltä tuntuu ja kilttien sekä hädänalaisten palkkojen polkemiselle aina.

Heikkisen mailma on menneisyydessä koettu.

Anu Palosaari

"Erotiikka-alalla lienee vain työnantajien ja työntekijöiden välisiä sopimuksia."
Ei välttämättä.
Itse olen työskennellyt erotiikka-alalla neljä vuotta, ja nyt melkein vuoden päätoimisena yrittäjänä, enkä ole koskaan tehnyt kirjallista sopimusta.

"Yksittäisellä työntekijällä ei yleensä ole mitään mahdollisuutta neuvotella työnantajan kanssa, vaan ottaa mitä annetaan. "
Kuten kirjoitin, käytäntö osoittaa ihan muuta.

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

Yleissitovuuden lakkauttamistahan Heikkinen käsittääkseni ehdotti, ei suinkaan siis tessien poistamista. Oikeastaan eihän "työehtospimuksia" edes voida poistaa ellei niitä sitten laissa kielletä.

En usko, että kovin monella on sitä vastaan yhtään mitään, että porukalla voidaan neuvotella työehdoista (tätähän ammattiliittotoiminta pohjimmiltaan on). Sitä vastaan sen sijaan , että joku porukka voi neuvotella myös porukkaan kuulumattomien työehdot vastustaa moni, minäkin.

Esimerkiksi jos kokisin 8e tuntipalkan riitäväksi itselleni vaikkapa sähkoasentajan hommista, ei työnantaja saisi minua tällä palkalla lain mukaan palkata laisinkaan. Tämä on sitä ns. yleissitovuutta.

En muista mikä pienin palkkaluokka sähköalalla on mutta sanotaan, että se on 10.5e. Jos en siis kykene tekemään töitä tuon 10.5e edestä, en luultavammin saa työpaikkaa. Koska en voi tarjoutua töihin "arvoani" vastaavaan hintaan, vaikka se minulle sopisikin. Harva tappiolla työntekijöitä palkkaa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Kokoomusnuorten mielipiteet on syytä jättää omaan arvottomuuteensa. Heikkisen kaltaisten todellisuudesta vieraantuneiden taloususkovaisten mielestä se on "epäoikeudenmukaista", kun ahneet ja moraalittomat työnantajat eivät saa mielivaltaisesti polkea työntekijöiden oikeuksia miten tahtovat. Tätä moraalittomutta yritetään vielä puolustella milloin "kilpailukyvyn parantamisella" tai muulla epämääräisellä käsitteellä, mikä on tyypillistä taloususkovaisten liturgiaa.

Tosiasiassa lukemattomissa kehitysmaissa on varoittavia esimerkkejä siitä, miten tuhoisa vaikutus kokoomusnuorten kaltaisten demokratian halveksujien kannattamalla uusliberalismilla on yhteiskunnalliseen kehitykseen. Kokoomusnuoret eivät tajua, ettei kannata korjata sellaista, mikä ei ole rikki, mikä on yleensä ensimmäinen uusliberaalien virhe. Se, että työntekijöiltä vietäisiin ne perustellut oikeudet, mitkä on heille kovalla työllä neuvoteltu, ei loogisesti ajatellen voi tietenkään millään parantaa työntekijöiden oikeuksia vaan se lähinnä vahvistaisi hallitsevan porvarillisen eliitin valtaa, mikä onkin juuri kokoomusnuorten tavoite.

Pekka Heliste

Enpä usko, että seksialallakaan voi ilman seurauksia marssia työpaikalta.
Kun paikalleon hankittu kalusta ja muu henkilöstö niin kyllä työpaikalla pysyminen avainnhenkilöiden osalta on varmistettu jollakin.

Alan pitää olla erittain epävakaa,jotta varaa tuollaisin riskeihin olisi.

Jos esim autotehtaalla työntekijät ilmestyisvät ja/tai lähtisivät milloin haluavat niin linja seisoisi eikä yhtään autoa syntyisi

Tai NHL pelaaja päättäis häipyä kesken pelin tai Formula! kuski pysäköisi auton keskelle rataa ja lähtisi kaljalle ?

Ja suullineekin sopimus on sopimus, ei sopimuksen syntymiseen paperia tarvita

Satuja voi aina kertoa

Pekka Heliste

"Ja nyt se esimerkki: työaika. Sitä ei ole kirjattu mihinkään kirjalliseen sopimukseen, esimerkiksi jonkin kuvauskeikan tai päiväprivaatin yhteydessä (itse en ole koko neljävuotisen urani aikana tehnyt yhtäkään sopimusta, edes yhteistyötahojeni tai työnantajieni kanssa)"

Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinenkin.Tuskinpa te olette jättäneet sopimatta milloin toimintaa harjoitetaan ?
Vai oletko ilmaantunut paikalle silloin kun sinulle huvittaa ? Ja muita ei näy paikalla kun mitään ei ole sovittu ?

Lapsellisia juttuja

Pekka Heliste

"Rankkojen työkeikkojen alla olen päinvastoin monet kerrat vastaanottanut apua työtovereiltani ja työnantajiltani juoksevien menojen järjestämisessä ja myös antanut apua."

Tuosat käytetään nimitystä sosiaaliturva , se on tuon avun on universaalimpi muoto.

Eivätkä ne palkkiot sitten kauhean suuria ole kun joutuu turvautumaan kaveriapuun

Anu Palosaari

Oikaisen, ettei jää nettiin kummittelemaan: juoksevilla menoilla tarkoitan jokapäiväisten asioiden hoitamista, minun tapauksessani lähinnä pankissa käymistä, kun työajat keikalla ovat yleensä pankkien aukiolon kanssa hankalasti päällekkäin.
:)

Pekka Heliste

" Niinpä jokainen pyytää palkakseen, mitä katsoo ansaitsevansa. Summa voi olla "tähtitieteellinen" tai alempi. Työnantajan on turha sanoa vastaan, jos diili tehdään - koska mitään työehtosopimusta ja palkkakattoa ei ole olemassa - työntekijä voi pyytää palkakseen mitä haluaa."

Eipä noita palkkakattoja ole missään työehtosopimuksessa, NHL pelaajia lukuunottamatta.
Työehtosopimus on minimi , ei maksimi.Jokianen voi neuvotella niin hyvän palkan kuin haluaa ja kykenee.

Mutta jos palkanmuodostukseen halutaan markkinataloutta niin yksi perustavaa laatua oleva tekijä on hintojen avoimmuus eli kaikkien hinnat on oltava kaikkien nähtävillä eli palkat pitäisi olla julkisia.
Kun Adam Smith keksi markkinatlouden idean niin se perustui toriin. Se oli se suurin markkinapaikka ja jokainen myyjä näki jokaisen kilpailijan hinnan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Henri Heikkisen esittämät ajatukset ajankoht.kakkosen teemaillassa voi jättää omaan arvoonsa nuoruuden ja kokemattomuuden tiliin. Yhdessä asiassa olen Sarasvuon kanssa samaa mieltä, meillä on paras työministeri mitä koskaan.

Pekka Heliste

Leppänen oli viimeinen oikea työministeri, hän sai työttömyyden laskemaan 2 %:iin ns Leppäsen lain avulla.

Nykyiset ovat lähinnä valkoisen orjakaupan harjoittajia

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tarkoitat varmaankin Rinteen mallia, jota Leppänen alkoi toteuttamaan.

Elmokaila .

vasta nyt ehdotellaan työsopimuksien purkamisia?eun tarkoitushan on siirtyä feodaali-yhteiskuntaan ja maaorjuuteen joten omituisen hitaasti tuntuu prosessi etenevän...taitaavatkohan vieläkin pelätä massoja?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Työehtosopimuksilla määritellään vain alarajat.

Alarajan päälle voi maksaa niin paljon kuin sielu sietää, vaan porvarin sielu tässä mielessä on osoittautunut minimaaliseksi.

Tuomas Taivasaho

Ala ei ole alaraja. Työttömän ja työmarkkinoille tulevan kannalta oleellista on, ettei alarajaksi määritelty työtunnin hinta ylitä työstä saatavan lisäarvon hintaa. Suomessa on keitetty 40 vuotta kolmikantasoppaa jonka periaate on, että palkka nousee kaikilla aloilla ja kaikissa tehtävissä yhtä paljon riippumatta siitä mikä on työssä syntyvä lisäarvo.

Ainoat jotka keskusjärjestöille monopolisoidusta työmarkkinavallasta hyötyvät ovat keskusjärjestöjen dirikat, kuten nykyinen työministeri Ihalainen jonka vuositulot ovat 200 000 euroa. Sanomattakin selvää, ettei näille dirikoilla ole intressiä muuttaa järjestelmää vaikka systeemi söisi työntekijöiden työpaikkoja ja työttömien työllistymismahdollisuuksia.

Eero Tillanen

Mitä ilotyttö sanoi liukastuessaan jäisellä Helsingin kadulla?

"Oho, firma meni nurin."

Toimituksen poiminnat