Anu Palosaari - Tiukka Lady Mansesta

Onpa kivaa olla tyhmä

Älykkyys on aika yliarvostettua. Moni luulee, että mitä älykkäämpi ihminen on, sitä menestyneempi hän myös on.

Nyt kuitenkin älykkäät tutkijat ovat löytäneet sen, mitä mielenrauhan tavoittelijat ovat tienneet monta tuhatta vuotta: apinamieli voi johtaa todennäköisimmin mielen sairauksiin kuin hiljainen mieli.

On se hyvä olla vaan tyhmä nainen, joka ei liikoja haaskaa aikaansa ajattelemiseen. Vaikka tutkijat ovat havainneet, että aivovaurio johti muinoin aivohäiriöön elämän evoluutiossa, jossa myös nisäkkäiden älykkyys lopulta kehittyi, ihminen mukaan lukien - tutkijat siis väittävät, että älykkyys on aivovauriosta seuranneiden aivohäiriöiden summa - niin minä väitän, että jatkuva mielen treenaaminen ja stressaaminen äärirajoille aiheuttaa lisää aivovaurioita ja mutaatioita - ja sitä kautta lisää vakavia mielen sairauksia ja luonnevikoja yhteiskuntaan.

Paljon mahdollista. Minä en ole ikinä ymmärtänyt, miksi kaikki täytyy purkaa analyyttisiin osiin. Mitä me teemme nippelitiedolla? Kokonaisuus on paljon tärkeämpää nähdä.  Annan muiden hoitaa nippelitiedon hankinnan, aina kun mahdollista. En halua aivovauriota itselleni.

 

http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/55570-valtava-lapimurto-tiete...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Johan Lom

Niinhän sitä sanotaan, että hulluuden ja nerouden ero on veteen piirretty viiva.

Veikko Vitikainen

Älykkyys ja viisaus ovat täysin eri asia. Älykkyys on aivokemiaa kun taas viisaus on aivan muuta. Eli kiteytettynä asia voidaan ilmaista seuraavasti: Älykäs ihminen joutuu ongelmiin joihin viisas ei olisi edes hankkiutunut. Esim. Hitler oli huippuälykäs, mutta viisaus puuttui kokonaan. Nyt en vertaa sinua Anu kansallissosialistina Hitleriin, mutta Hitler oli kansallissosialisti.

" niin minä väitän, että jatkuva mielen treenaaminen ja stressaaminen äärirajoille aiheuttaa lisää aivovaurioita ja mutaatioita - ja sitä kautta lisää vakavia mielen sairauksia ja luonnevikoja yhteiskuntaan."

Em. asiassa Anu on kyllä täysin väärässä. Nuo psyykiset ongelmat johtuvat ennemminkin ympäristötekijöistä eikä aivojen treenaamisesta. Esim. liian monille ihmisille köyhyys aiheuttaa niin suurta stressiä ja henkistä kuormaa, ettei aivot pysty kertakaikkiaan loogisesti asiaa käsittelemään suhteellisuudentajun kadottua.

Johan Lom

Oliko Hitler huippuälykäs?

Itse olen lukenut arvioita, joiden mukaan hän oli aika keskiverto kaveri, mitä älykkyyteen tulee. Hän oli kyllä lahjakas demagogi ja puhuja.

Veikko Vitikainen

Hitler oli todella älykäs, mutta viisaus puuttui kokonaan. Ihminen jolla älykkyys ja viisaus ovat sopivassa suhteessa toisiinsa, elää yleensä pidempään koska hänellä jostain syystä itsesuojeluvaisto toimii paremmin kuin pelkästään älykkäällä ihmisellä.

Jorma Laine Vastaus kommenttiin #4

Älykkyys on sitä aivokemiaa, kykyä tankata loputtomasti faktoja ja kaavoja päähänsä.

Viisautta on osata soveltaa oppimaansa ihan käytännön elämään. tai olla jopa soveltamatta, jos se on kokonaisuuden kannalta parempi.

Älykkäitä on maailmassa paljon, viisaita harvinaisen vähän.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #5

Einstein oli huippuviisas sekä huippuälykäs. Hän osasi soittaa hyvin myös viulua. Ei ole tietoa soittiko hän ensiviulua vai toista.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #5

Vai onko se niin, että älykäs selviää tilanteista, joihin viisas ei koskaan joudu?

Kuka tahansa voi tankata tietoa, toiset palauttavat sitä mieleensä paremmin kuin toiset, mutta älykkyys on kai suurin piirtein sitä, pystyy "pyörittämään rattaita" mielessään. Mitä enemmän rattaita, sitä älykkäämpi ihminen. Rattaat voivat olla toki mitä vaan. Numeroita, kaavoja, skenaarioita, shakkinappuloita - jopa ihmisiä.

Viisaalla ihmisellä - tai viisaalla eläimellä - on kokemusta ja tietoa. Vanhaa jänistä ei kuulema koira saa kiinni.

Olen eläessäni tavannut yhden todennäköisesti huippuälykkään ihmisen. En tietenkään tarkistanut hänen mensatulostaan, vaan uskalsin olettaa hänen puhuvan totta. Omalaatuinen tyyppi. Tarkemmin kun ajattelee, ehkä jopa korostetun "kuin me muut". Kaikilla ei ole halua erottua, vaan tärkeämpää on tulla hyväksytyksi.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä Ukkonenkin hyväksytään joukkoon tummaan, ettei tule paha mieli.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #8

Viisaus on synnynnäistä mutta aivokemia eli älykkyys kehittyy elämän kokemuksista. Eli hra Ukkonen kääntää asian päälaelleen

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #12

On kai se jonkin verran totta, että älykkyys ei ole mikään kiveen hakattu luku, joka säilyy koko elämän samana. Aivoja kai voi treenata siinä missä hauistakin.

Käyttäjän PaananenLudmila kuva
Paananen Ludmila

aikalaisten ja historijoitsijoiden mielestä HITLER ei ollut HUIPPUÄLYKÄS mutta mielen hullu - kyllä

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä tunnustan nöyrästi sen tosiasian, että olen aika tyhmä. Naiset ovat lähes kaikki minua sekä älykkäämpiä että viisaampia. Älykkyysosamääräni on reilusti alle sadan. Naisten joukossa kuuluisin ryhmän alimpaan desiiliin.

Naiset ovat olleet kautta koko historian sivu miehiä sekä älykkäämpiä että viisaampia. Nyt tämä ero tulee esiin esimerkiksi sillä tavalla, että naiset eivät alistu tasa-arvoon missään tapauksessa. He ovat liian fiksuja.

Miesten ja naisten elinikien ero selittyy osin naisten korkeammalla viisaudella ja älykkyydellä, mutta myös hormooneilla. Yhä useammat tutkimukset ovat näyttäneet, että testosterooni syö miesten elinikää. Tosin meillä miehillä ei ole lajin kannalta muuta tehtävää kuin siittäminen ja siinä testosterooni on välttämätöntä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kun lueskelin älykkyydestä taannoin, sen sanottiin olevan linkitettynä x-kromosomiin. Se tarkoittaa, että naisilla niitä on kaksi ja miehillä yksi. Sen takia, vaikka naiset ja miehet keskimäärin ovat yhtä älykkäitä, jakaumat näyttävät erilaiselta. Miehet sijoittuvat päihin. Korkeimpaan ja alimpaan joukkoon. Naisilla älykkyys jakautuu tasaisemmin. X-kromosomissa taitaa periytyä muutenkin aika paljon aivoihin ja hermostoon liittyviä ominaisuuksia. Mm. punavihersokeus on miehillä selvästi yleisempää kuin naisilla, joilla viallista tietoa sisältävää kromosomia "paikkaa" aina se toinen.

http://www.independent.co.uk/news/brainy-sons-owe-...

Se on sillä lailla hauska juttu, että naisella älykkyys ei kai ihan hirveästi lisää vientiä, siinä missä miehellä älykkyys voi lisätä vientiä jos se muuntuu menestykseksi. Bimbon naisen ja tiedemiehen liitosta tulee normaaleja tyttöjä ja tolloja poikia.

Jos fiksut naiset haluavat lopettaa miesten tolloilun, on syytä vähän push-uppia pistää päälle ja valita se tollo.

Anu Palosaari

Meikä on aina valinnut tolloja - ilman push-uppeja. :D

Jaana Wiikko

Anu, jos ja kun tapahtui geneettisiä muutoksia, niin se ei välttämättä tarkoita häiriötä eli negatiivistä muutosta, vaan ihan ja pelkästään muutosta. Mahdollisen muutoksen merkitys onkin sitten jo toinen asia. Joko dna:n muutoksella on vaikutusta tai sillä ei ole.

Tietenkin sillä on, mutta mitä? Kukaan ei tiedä riittävästi.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Vain idiootit menestyvät omana aikanaan. Älyköiden näkemyksiä osataan hyödyntää vasta sitten kun ihmiskunnan kollektiivinen älykkyys on saavuttanut heidän tasonsa, mihin kuluu kymmenistä satoihin vuosiin.

A Uotila

Mitä yhteistä on Steve Jobsilla, Barack Obamala ja Mark Zuckerbergillä?

Kaikilla kolmell on/oli valtaa ja fyrkkaa. Ja kaikki pukeutuivat aina samalla tavalla. He eivät käyttäneet älyään siihen mitä pukisivat päälleen vaan keskittyivät muihin asioihin.

Jarmo Alanko

"Viisaus on synnynnäistä mutta aivokemia eli älykkyys kehittyy elämän kokemuksista."

Väärin.

Älykkyys on osalla jo niin sanotusti perimässä, viisaus kehittyy ajan myötä. Toiset oppivat oivaltamaan asioita aivan eri sfääreissä kuin toiset. Toisille suoranainen tyhmyys on tullut esimerkiksi isän ja äidin huumeidenkäytöstä.

Sitten tämä hitler-dilemma.

Hitler oli kaiken kaikkeaan aika normaali miehen koltiainen, hieman normaalia karismaattisempi, ei suinkaan mikään herra älykäs. Kun hänen historiaan tutkiaan perin pohjaisesti, huomataan että hän oli maailman suurimpiin kuuluvan pankkiirisuvun Rotschaildien jälkeläinen. Hän sai tukea tämän takia ja näin nousi ylimmälle korokkeelle, koska hänet haluttiin sinne.

taustaa ja historiaa löytyy esimerkiksi täältä;

http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/hit...

en kehoita ketään uskomaan näitä kertomuksia, mutta mielestäni lähempänä totuutta ollaan edellä mainitussa kirjoituksen pätkässä.

Eero Tillanen

Vanha sanonta sanoo, että älykäs selviää tilanteista joihin viisas ei koskaan joudu. Pätee hyvin.

ulf fallenius

Maalaisjärki on silti se toimivin älykkyys ja valitettavasti vähentymään päin oleva voimavara.

Eero Tillanen

Koetan saada sitä takaisin ja tätä silmälläpitäen olenkin muuttanut tänne maalle. ;)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Älykkyyttä on niin monta eri lajia, mutta julkisuudessa puhutaan vain eräästä kapeasta älykkyyden lajista: matemaattisesta logiikasta.

Todellinen älykkyys ei mielestäni ole ollenkaan yliarvostettua, mutta se, että kaikki selitetään ja mitataan numeroin, taas on.

Aki Mönkkönen

"Kerran luulin olleeni väärässä, mutta huomasin olleeni väärässä".

Käyttäjän AhmedSaid kuva
Ahmed Said

Viisaita olen tavannut kymmeniä. Älykkäitäkin erittäin paljon.

Tyhmiä erittäin vähän. Mihin kolmeen sitten itse kuulun? Ehkä siihen tyhmään. Välillä tulee "täh?" olo.

Toimituksen poiminnat