Anu Palosaari - Tiukka Lady Mansesta

Vaiettua historiaa ja suomalaisia SS-miehiä

 

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Meidän perheessä tehtiin tarvittavat  itsenäisyyspäivän valmistelut heti herätessämme. Tyttäreni ripusti Suomen pienoislipun lasitetun parvekkeemme kattoon. Kynttilät varattiin valmiiksi. Itsenäisyyspäivän paraatille ja Tuntemattomille, sekä muutamalle dokumentille ja tietenkin itsenäisyyspäivän vastaanotolle ja Uuno Turhapurolle asetettiin tv- muistutus. Itse en ole hirveän kiinnostunut linnan itsenäisyspäivän vastaanotosta, koska minusta jokainen Suomen kansalainen on juhlan arvoinen, ei vain päättäjät ja vaikuttajat.

Itsenäisyyspäivän paraatin vastaanottaja vara-amiraali Juha Rannikko puhui  armeijan tarvittavan resurssitason ja koulutuksen säilyttämisestä puolustusvoimauudistuksen edessä. Hän muistutti myös että kaveria ei jätetä: kun uudistus etenee, moni jää työttömäksi, mutta näitä työttömiä ei saa jättää oman onnensa varaan.

Kävin eilen ostamassa muutaman kirjan pyhäpäivien iloksi. Käsiini sattui filosofian tohtori Jarkko Kempin teos Isänmaan puolesta - jääkäriliikkeen ja jääkärien historia.

Olen ollut jo vähän aikaa suunnattoman kiinnostunut jääkäreistä ja jääkäriliikkeestä. Jääkärit ovat Suomen itsenäisyyden symboli ja itsenäisyytemme esitaistelijoita. He olivat tavallisia suomalaisia nuoria miehiä, jotka osoittivat suunnatonta rohkeutta, tahtoa ja isänmaan rakkautta uhmatessaan silloista Venäjän valtaa ja kouluttautuessaan salaa Saksassa ammattisotilaiksi - ja palasivat sitten kotimaahan keskelle kansalaissotaa -  ja jotka loivat Suomen armeijan ja koko puolustuksen perustan. "1920-luvun alkupuolella he kävivät armeijassa valtataistelua Venäjällä koulutettujen upseerien kanssa, ja vuoteen 1924 mennessä jääkärit olivat nousseet puolustusvoimien johtoon", kerrotaan kirjan takakannessa. Mielestäni he ovat unohdettuja sankareita. Me olemme paljosta, ja koko itsenäisyysaatteesta, kiitollisuudenvelassa jääkäreille.

Ostin viimein myös George H. Steinin klassikkoteoksen Waffen-SS. Steinin Waffen-SS on ensimmäinen teos, mikä pyrkii, ja onnistuu siinä, puhdistamaan Hitlerin eliittikaartin maineen epämääräisestä rikollisjoukkion maineesta, ja onnistuu antamaan tapahtumille, ja koko Waffen-SS:lle, realistisen kuvan. "Yleisessä mielipiteessä - sekä Yhdysvalloissa että muualla - SS-kirjaimet ovat muodostuneet Hitlerin Euroopan kauheuksien symboliksi. Kuitenkin voidaan sanoa, että Nürnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäynnin aikana syntyneet opit rikollisesta salaliitosta ja kollektiivisesta syyllisyydestä eivät enää täytä vakavasti otettavalle tutkimukselle asetettavia vaatimuksia. Aliarvioimatta Himmlerin kätyrien suorittamien rikosten laajuutta tutkimus on osoittanut, että SS oli tosiasiassa monivivahteisempi ja mutkikkaampi kuin Kansainvälisessä sotilastuomioistuimessa syytteeseen asetettu monoliittinen rikollisorganisaatio. SS:n eri osat eivät koskaan olleet kovin samankaltaisia. Lisäksi sodan sytyttyä muutamat osat, kuten keskitysleirijärjestelmä, poliisijärjestelmä ja Waffen-SS, alkoivat elää omaa elämäänsä ja valitsivat kukin toisista poikkeavan linjansa. Seurauksena on, ettei SS-organisaatiosta kokonaisuudessaan voida esittää perusteltua tulkintaa ja arviota ennen kuin jokainen elementti on tutkittu perinpohjaisesti ja käyttäen toistaiseksi vähän hyödynnettyjä SS-arkistoja"  - toisin sanoen totena esitettäviä tulkintoja ei pitäisi esittää Nürnbergin oikedenkäynnin kaltaisten puolueellisten instituutioiden ja laitosten kautta. Kirjassa on lisänä kirjan kääntäjän, professori Jouni Suistolan lisäluku, missä on luettelo kaikista suomalaisista SS-miehistä. Heitä on ollut lopultakin kaikkiaan 1399 kappaletta.

Eli melko iso luku. Muistutankin jälleen kerran, nyt itsenäisyyspäivänä, että Suomi ei saisi unohtaa omaa lähimenneisyyttään. Pitkästi ennen toista maailmansotaa Suomen ja Saksan tiedustelupalvelut tekivät yhteistyötä yhteisen vihollisen edessä. Tätäkään ei yleisesti tiedetty, koska historiankirjoituksemme vaikeni siitä - kunnes Helsingin yliopiston Oula Silvennoisen väitöskirja kirjoitti realistisempaa historiaa meidän kaikkien nähtäväksi: "Salaiset aseveljet käsittelee Suomen ja kansallissosialistisen Saksan turvallisuuspoliisiviranomaisten välisiä suhteita ja yhteistyötä vuodesta 1933 vuoteen 1944. Suomalaisena osapuolena yhteistyössä olivat etsivä keskuspoliisi ja sen seuraaja valtiollinen poliisi, saksalaisena taas Saksan turvallisuuspoliisi, joka vuodesta 1939 lähtien oli sijoitettuna valtakunnan turvallisuuden pääviraston (Reichssicherheitshauptamt, RSHA) alaisuuteen.

Etsivä keskuspoliisi perustettiin vuonna 1919 turvaamaan Suomen tasavaltaa ensisijaisesti kommunistien kumoukselliselta toiminnalta. Ammatilliset suhteet Saksan tasavallan turvallisuusviranomaisiin rakennettiin jo 1920-luvulla, ja kansallissosialistien valtaannousun jälkeen ne kyettiin luomaan nopeasti uudelleen. Kommunismin vastustaminen osoittautui pian luontevaksi yhteiseksi arvopohjaksi, johon nojaten yhteistyösuhteita saatettiin kehittää. Tyypillisimmillään yhteistyö oli 1930-luvun loppua kohti säännölliseksi kehittynyttä viranomaisten välistä tietojen vaihtoa. Samalla etsivän keskuspoliisin ja sen vuonna 1938 toimintansa aloittaneen seuraajan, valtiollisen poliisin, johto loi henkilökohtaiseen tuttavuuteen perustuvat suhteet SS:n ja Saksan turvallisuuspoliisin johtaviin henkilöihin.

Yhteistyön kriittisin vaihe alkoi Suomen liityttyä Saksan rinnalla sotaan Neuvostoliittoa vastaan vuonna 1941. RSHA asetti Pohjois-Norjan ja –Suomen alueelle aiemmin tuntemattoman turvallisuuspoliisin erikoisyksikön, Einsatzkommando Finnlandin, jonka oli määrä muualla Saksan itärintamalla toimivien samanlaisten komennuskuntien lailla suorittaa ideologisiksi ja rodullisiksi vihollisiksi katsottujen henkilöiden tuhoaminen. Valtiollinen poliisi osallistui Pohjois-Suomessa saksalaisten virkaveljiensä rinnalla aktiivisiksi kommunisteiksi tai juutalaisiksi määriteltyjen henkilöiden surmaamiseen. Sodan jälkeiset yritykset tapahtumien selvittämiseksi eivät johtaneet koskaan tuloksiin.

Tutkimus perustuu etsivän keskuspoliisin ja valtiollisen poliisin arkiston analyysille. Näin koottua todistusaineistoa on verrattu useista ulkomaisista kokoelmista löytyvään aineistoon. Tutkimuksessa on käytetty Suomen historian tutkimuksessa aiemmin hyödyntämätöntä aineistoa Saksan, Viron, Latvian, Ruotsin ja Yhdysvaltojen arkistoista. Näin on ollut mahdollista rakentaa kokonaiskuva valtiollisen poliisin kohtalokkaaksi muodostuneesta suhteesta mahtavaan aseveljeen."

http://www.doria.fi/handle/10024/41922 

Historiaa täytyisi tarkastella realistisemmin. Me olemme sen velkaa tuleville polville. Henkisissä opetuksissa sanotaan, että ei voi ymmärtää nykyisyyttään jos ei ymmärrä menneisyyttään. Suomessa on nykypäivänä paljon ymmärtämättömyyttä. Lienekö ylimitoitettu, lähes kansallisen luonteen saanut "natsijahti" ja lähimmäisen pelko yksi osa siitä? Entä jos tunnustaisimme kansallisen menneisyytemme reilusti?

Henkisissä opetuksissa sanotaan myös, että  ei ole selkärankaista ja tervettä poistaa tehtyjä virheitä muistista. Kuuntelin pari vuotta sitten suomalaista veteraania, kun tv-haastattelija haastatteli häntä. Veteraani kertoi, että ennen sodan puhkeamista Suomessa oltiin erittäin saksalaismielisiä ja natsimielisiä. "Puhdistus" ja totuudesta vaientaminen, mikä jatkuu tähän päivään asti - paitsi EU-politiikassa  -  alkoi hävityn sodan jälkeen. EU pystyy nyt toteuttamaan natsihallinnolle ominaista politiikkaa kaikessa rauhassa, koska kukaan ei enää muista (tiedä)  yhteistä menneisyyttä todenmukaisesti ja realistisesti  -  eikä siten pysty siitä mitään oppimaan.

Mutta totta kai Suomessa oltiin saksalismielisiä, Saksa oli aseveli ja taisteli yhdessä kommunismia vastaan. Entä sitten? Ei kukaan meidän ajassamme elävä voi ymmärtää sitä, mitä tapahtui siinä ajassa. Entä nykyajan suomalaiset? Me kuljemme sokeasti EU:n talustusnuorassa. Sanotaanko meistä historiankirjoituksessa, että olimme julmia kusipäitä, jotka annoimme riiston ja pahan tapahtua omien silmiemme edessä, niin kuin natsimielinen Suomi ja Saksa teki?

Tässäkin mielessä me tarvitsisimme taas puhdasta, selkärankaista jääkärihenkeä puhdistamaan periaatteitamme ja henkeämme. Menneisyyden muistaminen ja juhlistaminen, olkoon se kuinka paljon tehtyjä virheitä täynnä tahansa, ei ole epätervettä. Epätervettä on tehdä samat virheet uudelleen.

Poikani kysyi hetki sitten, mitä ne kaksi kynttilää, jotka kohta sytytämme ikkunalaudoille, merkitsee. Miksi niitä on juuri kaksi kappaletta?

Vastasin rehellisesti, että ne symbolisoivat entisaikojen Suomen puolustajien matkaa läpi venäläismiehitetyn Suomen kohti Saksaa sotilasoppia saamaan. Talojen ikkunalle sytytetyt kaksi kynttilää kertoivat matkalaisille, että tie oli turvallinen ja vapaa  kulkea, eikä venäläisiä santarmeja ollut paikalla. Sen ansiosta me nyt voimme viettää itsenäisyyspäivää. Pieneksi yllätyksekseni poikani päiväkodissa oli kerrottu lapsille sama tarina. Ai niin, ostin kotiin vielä Suomi-konvehteja, kun poikani pyysi - niitäkin oli päiväkodissa tarjottu lapsille. Lapsille perinteidemme opettaminen on tärkeää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Kalevi Seppänen

Palosaaren suosittelema kirja on erittäin hyvä ja kiihkoton tutkimus pienoisvaltiosta nimeltä SS. Mutta se ei tarkoituksella ota kantaa sotarikoksiin mistä nämä tuplasalama riimuja kauluksissaan kantaneet miehet ja yksiköt ovat tulleet kuuluisiksi. SSn taistelumoraali oli aivan eritasolla verrattuna muihin yksiköihin mutta kaiken tämän pilaa kuitenkin sellaiset temput mitä 2 SS suoritti esim Ranskassa, mm.Oradour-sur-Glane sekä 1SS suorittamat operaatiot itä-rintamalla sekä Malmedy verilöyly. Joachim Peiperin( LAH) kampfgruppe tunnettiin idässä nimellä "blowtorch battalion". Puhumattakaan SS Dirlewanger anti-partisaani yksiköstä. Suomalais pataljoona kuului 5.SS Wiking Norland ja Westland rykmentteihin ja sotasyyllisyys kysymykset on näiden kohdilta selvitetty.

Jukka Palo

Suomalaisten rintamavastuuta ottivat suomalaisten jälkeen virolaiset. He joutuivat todella tiukkaan paikkaan saksalaisten ja alankomaalaisten kanssa myöhemmin Sinimäillä ja Narvassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sinim%C3%A4kien_taistelu

Anu Palosaari

Tutustupa Malmedyyn uudelleen, samoin kaiva historiasta se vaihtoehtoinen selitys tuolle soihtu-sanonnalle.

Jukka Palo

Ei ole harvinaista se, että päiväkodissa tai peruskoulussakin voi kuulla sensuroimatonta tai vääristelemätöntä Suomen historiaa. Tilanne ei ole koskaan ollut niin heikko, kun nyt jotkut YYA-kauden jälkeen mielellään uskottelevat eikä tilanne ole nyt niin heikko, vaikka Euroopan unionin aikana pelätään.

Kaksi kynttilää on etappitalon tunnus jääkärivärväysten ajalta 1915-1917.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Simon_kahakka
http://fi.wikipedia.org/wiki/Taavetti_Lukkarinen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalterij%C3%A4%C3%A4k...

Waffen-SS:stä ei ole oikein itsenäisyyden tukipylvääksi, koska se oli tavallaan vain Suomen ulkoasiainministeriön diplomaattinen operaatio. Lopulta edes Esko Riekki ei kannattanut hanketta, ei ainakaan sen laajentamista, kun se oli mennyt liikkeelle.

Suomalaiset halusivat nimenomaan Wehrmachtiin, mutta Himmler omi hankkeen itsellensä Waffen-SS:ään.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Esko_Riekki

Anu Palosaari

En missään nimessä tarkoita, että Waffen-SS liittyisi sinänsä Suomen itsenäistymiseen tai itsenäisyyteen, yritän tässä vain otsikon mukaisesti valottaa historiamme kipukohtia.

Anu Palosaari

...mikä on juuri itsenäisyyspäivänä, kansallisena juhlapäivänä, ihan terveellistä.

Jukka Palo

Ymmärrän kyllä, mutta Uudessa Suomessa on uussuomalaisia, jotka eivät ehkä tunne yksityiskohtia. Toinen asia ovat sitten väärinymmärtävät.

Virossa on tehty strateginen ratkaisu, jonka mukaan Viron itsenäisyyssota 1918-1920 neuvostovenäläisä ja baltiansaksalaisia vastaan on unohdettu puoliksi ja keskitytty esittämään isänmaallisuutena Waffen-SS:n taistelu 1944.

Tällä on kyetty riittävästi ärsyttämään neuvostosotaveteraaneja ja myös Venäjää, jolloin on syntynyt Pro Karelia / Suomen antifasistinen komitea -kaltainen tilanne.

Kun puhutaan itsenäistymisistä, kannattaa pysyä vuosissa 1918-1920.

Suomessa Waffen-SS ei ollut kipukohta, koska normaalit virolaiset karttoivat Waffen-SS:ää. Osa heistä pakeni saksalaisia Suomeen ja muodosti JR 200:n.

http://fi.wikipedia.org/wiki/JR_200#Virolaiset

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #11

"Suomessa Waffen-SS ei ollut kipukohta, "
No ei tosiaankaan ollut tapahtumahetkellä ,kuten blogissani valotan, mutta tänä päivänä se vpi olla sitä.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #16

Noita SS-miehiä käytettiin Yya-aikana väärin, eli käytettiin toisen kerran Ulkoministeriön alkuperäisen värväyksen jälkeen. Oma enoni oli Saksan jääkäri, isä mobilisoituna pitkään syksyn 1944 aselevon jälkeen, eli univormussa, noudattaen käskyjä. Kukaan ei niitä sitten ollutkaan antanut eli kaikki muuttui "konspiraatioksi." Itse sekaannuin - useaan - jo koulupoikana, kun Valvontakomissio ja kommareiden Supo niitä tekivät.

Myöhemmin SS-miehiä käytettiin samoin, selittävinä "konspiraatioina," jotka virallinen valtio voi "ilminantaa," tai joilla pelattiin mm. Kekkosen alla yhdessä KGB:n kanssa, kuten Arvo Pentin Supo. Se sopi hyvin DDR:n tunnustuksen kanssa. Siellä koko valtion koneisto oli täynnä natseja. Mutta Supo oli "oikeistolainen," rekisteröi KGB:n sen "valvojille" järjestämiä tapaamisia, peitti sillä maanpetoksia.

Tosi ikävää Suomessa oli siis tuo SS-miesten käyttö "vastuiden ottoon." Omalla kohdallani SS-mies tuttu, jonka vakuutusyhtiö pestasi Italiassa tapahtuneen auto-onnetoomuuden jälkeen, oli sitten "vastuussa," ettei detaljeja rekisteröity. Sen jälkeen kuva ja negatiivi törmäyksestä katosivat; KGB ja kommarit voivat toistaa saman onnettomuusasetelman uhkauksena Suomessa tavalla, jolla osoitettiin, että tarkka tieto kaikesta, mm. teiden käytöstä oli niiden käytössä.

Eli SS-miehet olivat "oikeistokonspiraatio," joka sekä oikeutti että selitti poliittisen luokan yleiset maanpetokselliset Yya-käytännöt. Niitä taas ei ole selvitetty, vain peitelty, mm. Tiitislistahumpuukeilla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ylipäänsä vähän ihmeellistä, että joka tuutti on tänään täynnä sota-asioita. Itsenäisyys aikoinaan saavutettiin aika rauhallisissa tunnelmissa, mutta se ei tunnu kiinnostavan ketään.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #12

"Itsenäisyys aikoinaan saavutettiin aika rauhallisissa tunnelmissa, mutta se ei tunnu kiinnostavan ketään."

Tosi on. Itsenäisyys saavutettiin epämääräisesti äänin 100-88 ilman sen suurempaa innostusta. Se oli kuin kirjaamisasia. Vaikeudet alkoivat vasta myöhemmin, kun tavallaan hauras rauha murtui ja Saksa ryhtyi rynnimään Venäjälle Neuvosto-Venäjän heikkouden myötä.

Tavallaan Neuvosto-Venäjän heikkoudesta johtui myös se, että työväenliike myöhässä ryhtyi punakapinaan.

Suomen poliittinen ilmasto muuttui helmikuuhun 1918 mennessä, kun Brest-Litovskin rauhanneuvottelut eivät edenneet. Toisin sanoen Neuvosto-Venäjä sai ruveta pelkäämään Petrogradin puolesta samalla tavalla kuin 1914 syksyllä Venäjän keisarikunta pelkäsi Pietarin puolesta.

Sekä Saksan ja Venäjän täysi yksimielisyys että niiden täydellinen erimielisyys on reunavaltioille vaarallista.

pekka numminen Vastaus kommenttiin #13

Jukka Palo: "Tosi on. Itsenäisyys saavutettiin epämääräisesti äänin 100-88 ilman sen suurempaa innostusta. Se oli kuin kirjaamisasia. Vaikeudet alkoivat vasta myöhemmin, kun tavallaan hauras rauha murtui ja Saksa ryhtyi rynnimään Venäjälle Neuvosto-Venäjän heikkouden myötä."

Hauras rauha murtui, koska Stalin halusi lisää elintilaa ja hyökkäsi Suomeen ja muihin reunamaihin. Tärkeän liittolaisen Saksan käydessä sotaa demokratioita vastaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onneksi olkoon Anulle kirjahankinnasta ja Hyvää Itsenäisyyspäivää! Ilmoitanpa Sinulle yhden huomionarvoisen seikan, joka kirjan sivuilta ei paljastu.

Steinin kirjan "Liite V" luettelee suomalaiset vapaaehtoiset nimen, yksikön, sotilasarvon ja syntymäajan mukaan. Viimeisenä on kunkin miehen kohdalla mainittu paikkakunta, jolla värväytyminen tapahtui. Se siis ei ole syntymäkunta, vaikka päivämäärän yhteyteen kirjattuna siltä voikin vaikuttaa.

Oma isäni Arvo Kokko on tietysti mukana, yhtenä ns. divisioonan miehistä. Hänen syntymäpaikkansa oli Salmi, mutta värväytyessään hän asui Ruokolahdella, kuten kirja tietääkin kertoa. Ensi keväänä ilmestyy tiettävästi uusi painos SS-miesten matrikkelista Veljesapu-perinneyhdistyksen kokoamana. Siinä tulee olemaan kattava lista meikäläisistä Saksan armeijassa.

Kalevi Seppänen

Suomalaiset eivät voineet liityä Wermachtiin koska se oli Saksan asevoimat. Edes sotatilanteessa ei ollut mahdollista integroida toisen valtion joukkoja toisen armeijaan. SS taas oli poliittinen järjestö mihin pystyi liittymään periaatteessa kuka tahansa. Suomalaiset olivat hätäpäissään suostuneet pataljoonan luovuttamiseen mutta sitä kyllä vastustettiin viime metreille asti. Taitaapa Stein mainita että suomalainen SS yksikkö oli käytännössä ainut ulkomaalainen yksikkö millä oli mitään taisteluarvoa. Suomalaiset olivat myös siinä erikoisessa asemassa että heidät integroitiin suoraan yksikköön eikä perustettu omaa "Leegiota" niin kuin muiden kanssallisuuksien kohdalla.

Henri Kangas

En minä ole ainakaan havainnut, että suomalaisista SS-miehistä tai yhteistyöstä Saksan kanssa olisi mitenkään erityisesti vaiettu. Pikemminkin päinvastoin.

Petri Haapa

Jos joku esittelee itsensä entiseksi erotiikka-alan yrittäjäksi ja ajatusmaailmaltaan kansallissosialistiseksi, niin jätän lukematta koko blogin.

krankse kroks

Amerikkalais tyyppinen demokratia ja riistokapitalismi ei kuulu Eurooppaan. Euroopan vapauttaminen demokratian ja kapitalismin ikeestä on alkanut.

Italialainen Casa Pound -järjestö (CPI) marssi pankkeja ja hallintoa vastaan Roomassa 25.11:

CasaPound Italia - Manifestazione nazionale - Video Ufficiale (Riassunto) Roma 24/11/2012
http://www.youtube.com/watch?v=ElTH3qVGCKU&feature...

Eläköön vallankumos.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen Petri Haavan kanssa kerrankin samaa mieltä! Käyttäkää hyvät ihmiset jo järkeänne.

Anu Palosaari

En ole entinen yrittäjä, vaan kylläkin ihan nykyinen yrittäjä.
Opettelehan lukemaan, muutoin on hankala mitään blogeja lukeakaan :D

Petri Haapa

Ok, no blogitekstisi ei ilmesestikään ole sen arvoinen, että sen takia kannattaisi opetella lukemaan.

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #74

Kyllä kuule aina kannattaa opiskella uutta.
Ennakkoluulo on tietämättömyyden pikkuveli.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #80

Kyllä joitakin asioita voi ennakoida, kuten esimerkiksi sen, että vilkaisee pakkasmittariin, ennen kuin lähtee ulos, että osaa pukeutua riittävän lämpimästi. Tässä on kyse samasta asiasta. Parempi katsoa kuin katua, että tulipa luettua typerä kirjoitus.

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #83

No kyl useimmat tapaamani miehet pitävät mua ennemmin kuumana kuin kylmänä pakkauksena. :DD

Petri Rantanen

Koska US jatkuvasti poistaa kirjoitukseni näkyvistä, laitan linkkeinä - tilaisuudet informaatiosodankäynnistä:

- infotilaisuus Tampereen yliopistossa 3.12:

http://petrirantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1264...

- mediakonferenssi Suomen eduskunnassa:

http://petrirantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1259...

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Ei ole mitään vaiettua historiaa,on vain historiaa josta et ole aiemmin ollut tietoinen.... Natsi-Saksan sotatoimet ovat olleet niin hyvin dokumentoidut ja tuhansissa kirjoissa, ja muistelmateoksissa etenkin, selvitetty niin perinpohjin että "vaiettu" on täysin väärä ja harhaanjohtava väite!

krankse kroks

Tiesitkö että Puola aloitti toisen maailmansodan ja holokausti on huijausta?

Auschwitz - Why The Gas Chambers Are A Myth
http://www.youtube.com/watch?v=zh-zx6hVWug

Spielberg's Hoax - The Last Days of The Big Lie
http://www.youtube.com/watch?v=80GgRWuXcO8

Anu Palosaari

Historiantutkimus, josta nyt puhun, koskee SS-organisaatiota, ei natsisaksaa:
"...Seurauksena on, ettei SS-organisaatiosta kokonaisuudessaan voida esittää perusteltua tulkintaa ja arviota ennen kuin jokainen elementti on tutkittu perinpohjaisesti ja käyttäen toistaiseksi vähän hyödynnettyjä SS-arkistoja"

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Nöyränä haluan muistuttaa että SS oli osa Natsi-Saksan sotakoneistoa,ja siksi, ja juuri sen vuoksi SS:n historia ja organisaatio ja sen eri toiminnot on harvinaisen tarkoin ollut selvillä jo heti sodan päättymisen jälkeen.. Jos saksalainen ei osaa dokumentoida ja olla pilkuntarkka kaikissa toimissaan niin sitten ei kukaan,ja tämän johdosta sitten oikeutta oli helppo jakaa

Jos olet tuollaisen väitteen löytänyt ettei SS:n organisaatiosta kokonaisuutena..jne. jos kirjasta,niin polta se,jos netistä,niin unohda se nettisivusto

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #45

http://fi.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS

Waffen-SS oli alistettu joukkoyksiköittäin Wehrmachtille. Siipikarjayrittäjä ja poliitikko Heinrich Himmler komensi joukkoja lyhyen hetken keväällä 1945 ilman menestystä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/SS

"Sodan jälkeen Waffen-SS tuomittiin Nürnbergin oikeudenkäynneissä rikollisjärjestöksi, lukuunottamatta vuodesta 1943 eteenpäin värvättyjä asevelvollisia, joitten katsottiin olleen pakotettuja liittymään Waffeniin."

Muistan tavanneeni Vilnassa yhden saksalaisen, joka sanoi, että hänen setänsä pakotettiin pistoolilla uhkaamalla vapaaehtoiseksi Waffen-SS:ään, kun tämä olisi halunnut Wehrmachtiin.

Waffen-SS oli yksi kansallissosialismin järjettömyyksistä. Olisi ollut aivan mahdollista pitää koko porukka Wehrmachtissa suoraan ilman SS-koukeroita.

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #45

"...että SS oli tosiasiassa monivivahteisempi ja mutkikkaampi kuin Kansainvälisessä sotilastuomioistuimessa syytteeseen asetettu monoliittinen rikollisorganisaatio. SS:n eri osat eivät koskaan olleet kovin samankaltaisia. Lisäksi sodan sytyttyä muutamat osat, kuten keskitysleirijärjestelmä, poliisijärjestelmä ja Waffen-SS, alkoivat elää omaa elämäänsä ja valitsivat kukin toisista poikkeavan linjansa. Seurauksena on, ettei SS-organisaatiosta kokonaisuudessaan voida esittää perusteltua tulkintaa ja arviota ennen kuin jokainen elementti on tutkittu perinpohjaisesti ja käyttäen toistaiseksi vähän hyödynnettyjä SS-arkistoja" "

Tutustuhan asiaan, jos kiinnostaa :)

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #50

Älä jaksa...tutustu aiheeseen parin-kolmenkymmenen kirjan verran ja palataan sitten aiheeseen,jos sinusta vielä sittenkin tuntuu että SS:n kokonaisuus on vaiettu...ja varmaan huomasitkin lainauksesta,tuo näkemys siis ""Kansainvälisessä sotilastuomioistuimessa"" SS:n toimia kokonaisuutena ja yksikkötasolla on sen jälkeen tutkailtu varmasti riittävän monesta näkökulmasta...ei kannata linkata aineistoa joka ei tue omaa väittämää ;)

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #52

No se ei ole siis MINUN väittämäni :)

Kari Virtanen

Itse kysin kerran eräältä entiseltä SS-upseerilta, että mikä sai koulupojan lähtemään Saksaan ja liittymään SS:n?

Vastaus oli: Isänmaallisuus ja NL:n uhka.

Taisto Merilä

Ihan uteliaisuudesta kysyn sinulta Kari, että tunnetko tai oletko ollut tekemisissä natsien keskitysleireillä olleiden tai niiden edestä paenneiden ihmisten kanssa?

Kari Virtanen

Kyllä. Muutaman. Viimeksi syyskuussa tapasin erään.

Eräskin tuttu, tosin jo kuollut, sodan loppuvaiheissa karannut käveli kaksi vuotta Palestiinaan ruohoa syöden. Se dieetti jäi jotenkin päälle loppuelämäksi.

Jukka Palo

Aivan kuin Suomen puolustusvoimissa ei olisi ollut mahdollisuutta olla isänmaallinen tai reagoida Neuvostoliiton uhkaan.

Kyseessä varmaan oli nuorukaisten seikkailu. Oli jännää päästä sotimaan jonnekin muualle kuin Suomeen.

Kari Virtanen

Niinkö luulet?
Kyseessä piti olla hänelle vain varusmiespalveluksen kaltainen koulutus, mutta Hitler kaappasi ryhmän ja käytti sitä paljon eteläisen hyökkäyksensä kärjessä.
Hän haavoittui Groznyssä. Palasi toivuttuaan mm. Väinö Linnan esimieheksi JR 8:n, jossa myös isäni palveli. Kaikin puolin ammattimies, ja muutenkin mukava.

Kalevi Seppänen

Jos Suomalainen SS historia kiinnostaa kannattaa lukea M.Jokipiin Panttipataljoona joka perustuu yksikön ja divisioonan sotapäiväkirjoihin sekä miesten omiin muistiinpanoihin.
http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_Waffen-...

Anu Palosaari

Tämä kirja onkin muuten seuraavana hankintalistallani :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olipa mukavaa nähdä Linnan juhlien kättelyssä näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, SS-upseerin tytär.

"Rantasila, Pekka Ilmari, 1921-1989. Metsänhoitaja, varatuomari. Värväytymispaikkakunta: Pori." (Matrikkelitietoja)

Petri Haapa

Toivoakseni Rantasila oli kutsuttu ihan omien ansioidensa vuoksi.

Jaakko Paavilainen

Anu Palosaari,

Olen näitä Teidän bloggauksianne lukenut jo pitemmän aikaa...

Tehkääpä meille kaikille palvelus: tehkää MENSAn älykkyysosamäärätesti ja julkaiskaa tulos sitten täällä US-blogeissa.

Itse uskon, näillä näytöillä, että tulos saattaisi olla meille 'kaikille' yllätys; itse itsenäisyyspäivän juhlakaluamme myöten...

Tapio Vehmaskoski

Sorry Jaakko,

Pidän Anun kirjoitusta asiallisena. Mistä pahantuulisuutesi johtunee?

Jaakko Paavilainen

Niin, kuin MITÄ??

Kyseessähän oli varsin suorasanainen ylistys Rouva Palosaaren hoksottimille.

Tapanani ei ole ironisoida mitään, vaan sanoa asiat juuri niin, kuin ne ovat.

Herra Vehmaskoski,

Lukekaapa vielä kerran kommentointini yläpuolelta niin, kuin se on kirjoitettu ilman sen kummempia, ylimääräisiä 'tulkkauksia'.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #64

Herra Paavilainen

Älykkyyteni ei riittänyt ymmärtämään viestiänne, mutta haitanneeko tuo mittään.

Ota kolmaskin olut.

Jaakko Paavilainen Vastaus kommenttiin #68

Ei haitanne mitään.

Kolmannesta kahdeksanteen; nyt kahdeksas menossa.

Ja odottelemme edelleen nousuhumalassamme Rouva palosaaren kommenttia aiheeseen 'MENSAn testi'...

(sen siitä saa, kun julkisuuteen itseään tyrkyttää...)

Jaakko Paavilainen
Anu Palosaari

No mähän olen jo julkisesti myöntänyt olevani tyhmä kuin saapas, tuskin siihen enää mitään virallisia testejä tarvitsee... :)

Anu Palosaari

ja täytyy kyllä myös sanoa, etten ole KOSKAAN missään sanonut olevani älykäs tai edes vähänkään älykäs, joten mitäpä tuota edes kommentoimaan. :)

Jaakko Paavilainen Vastaus kommenttiin #61

Tehkääpä piruttain - meidän kaikkien riemuksi - tuo MENSAn testi, se vie vain tunnin.

Jo hölmömminkin voisi osan YHDESTÄ ILLASTA käyttää...

- Esimerkiksi itse juon tänä mahtavana iltana olutta, vailla sen kummempia virikkeitä; sanokoon, kuka sanoo ja olkoon kukin omalla kannallaan, mutta omasta mielestäni tämä on 'ajan tehoköyttöä' juuri täksi, loistavaksi illaksi...

Mutta edelleen tuosta MENSAn testistä: ainakin omalla kohdallani 'hälytyssireeni' on soinut kohdallanne jo useamman kuukauden.

Tulos saattaisi jopa ehkä yllättää kaikki asianosaiset(?)

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #66

No mitäpä minä (tai kukaan muu lähelläni) minkään testin tuloksesta hyötyisin??

Olla ja elää voi ilman testejäkin.
Toisaalta tämä Suomi on vähän sellainen valkotakkisten maa, että mikäli testin tulos olisi roimasti ala- tai yläkanttiin, pääsisin hoitoon. :)
Jos se taas olisi jotain keskitasoa (todennäköisintä), sinä Jaakko pettyisit :)

Jaakko Paavilainen Vastaus kommenttiin #76

Noh, tosin rapiat 100 keskiverto ÄO:lläkin voi nokkeluudellaan tietysti ympäristönsä yllättää...

Mutta olkoon sitten; jos ette kerran halua riskeerata oletettua 'keskivertoälykkyytänne'...

- Ja ainahan tätä asiaa voi miettiä / asiaan voi paneutua ylihuomennakin!

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #78

No täytyy kyllä sanoa, ettei mua ole koskaan älykkääksi haukuttu, oikeastaan ihan päinvastoin.
Niinpä ajat sitten annoin itselleni "luvan" ajatella eri tavalla kuin muut, koska joka tapauksessa sain siitä kritiikkiä, niin tai näin. Olen siis tavallaan kehittänyt itselleni oman tapani pohtia asioita...
enkä ole sitä katunut...
yksin aina hauskempaa... :)

Anu Palosaari Vastaus kommenttiin #81

En silti usko, että olen mitenkään älykäs.
Olen vaan erilainen, ehkä. :D

Anu Palosaari

Moi Jaakko, tein tuolla netissä tuollaisen maksullisen testin, ja kyllähän se aika korkea luku oli, en kuitenkaan yksilöi, mikä luku, koska haluan olla "tavis" :)

Olen aiemminkin tehnyt psykologin valvonnnassa jonkun testin (no aika laaja se oli, kun kesti kolme tuntia, ja oli useampi osio), ja tulos oli silloin yli 140. (Nyt tulos oli vähän korkeampi tällä kertaa).

Henry Hammar

On yleisesti todettu asia, että näistä nettikirjoituksista 90% on pelkkää tyhjänpäiväistä soopaa.

Anu Palosaari ei kuulu siihen 90%:iin.

Hyvää Itsenäisyyspäivää.

Kari Virtanen

Anu älä välitä. Älykkyystestit ovat lopultakin humpuukia, jotka kertovat hyvin vähän ihmisestä...

Tuosta Karjalassa tapaamastani entisestä SS-koulupojasta tuli lopulta varatuomari, lääninasessori ja kaksinkertainen Suomen puolustusministeri/ sekä II sisäasiainministeri Paasion ja Koiviston hallituksissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suorttanen, Sulo Elias, s.1921 Valkeala. Hänen hautansa on keskeisellä paikalla ja huolellisesti hoidettuna Valkealan kirkkomaassa, nykyään Kouvolan kaupungin alueella.

Toimituksen poiminnat