Anu Palosaari - Tiukka Lady Mansesta

Vikinää ja kitinää

Usa:ssa parikymppinen teini ampui hengiltä lapsia. Menetys on iso pienelle kaupungille.

Mutta minua oksettaa asian ympärille kehkeytetty mediasirkus. Tälläkin hetkellä ympäri maapallon tapahtuu paljon pahoja asioita, ja jopa lapsia ammutaan - mutta tapahtumista uutisoidaan vain jäävuoren huippu.

Paitsi median hyötyminen ihmisille tapahtuneista pahoista asoista, minua kummastuttaa myös nykyihmisten kollektiivinen pakko vaipua yhteiseen kollektiiviseen "suruun" pitkäksi aikaa aina, kun maapallon toisella puolella kuolee vieraita ihmisiä. Uutisen äärelle pysähtyminen on toki normaalia, mutta asian vatvominen viikkokaupalla uutisten päälähetyksessä vie tilaa muilta uutisilta. Entä kuka uutisoi Syyriassa tapahtuneista raaoista lapsenmurhista, entä Ruotsissa tapahtuneesta yhdentoista henkilön joukkoraiskauksesta? Totta kai Yhdysvallat maailman talouseliittiin kuuluvana priorisoi väkisinkin, millä uutisella on meidän mielellemme merkitystä.

Nykyihmisten kollektiivinen "suru" johtaa itsesääliin ja ihmisvihaan. Pahoissa asioissa itsensä liottaminen johtaa epätoivoon, pelkoon ja vainoharhaan.

Ehkä meillä menee länsimaissa turhan hyvin, jotta meillä on liikaa aikaa paneutua muiden asioihin ja ottaa muille tapahtuneet pahat asiat "omiksemme".

Vaan mitä hyötyä siitä kenellekään on ollut?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Uutisointi johtuu ilmeisesti siitä,että aselakikeskustelu on suomessa ajankohtainen. Haetaan ameriikan uutisella "tukea" aseiden täyskieltoon suomessa. On toinenkin pointti,mikä puolen tunnin välein lähetettävästä uutisesta tulee mieleen,eli lastensuojelun bisnespohjaisen toiminnan puolustelu. Olihan ampuja kärsinyt "mielenterveysongelmista" joten "miksi" lapsi ei ollut saanut tarvittavaa tukea,kohtahan sitäkin ihmetellään,täällä suomessa,me kun voimme niin vaikuttaa amerikan ja muun maapallolla tapahtuvien lasten ynm.ampumisiin.Ei vaan uutiskynnys näiden osalta ylity,jos ei hyödytä jotakin tahoa maassamme.

Markku Toivonen

Kaikki tämä kohu vain sisäministerin ja aselain tiukentamista toivovien tahojen vuoksi. Kiitos, en tajunnutkaan kuinka paljon valtaa heillä on.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Juurikin näin! Kun usassa hurrikaani hiljattain tappoi jotain 50, lehdet kirkuivat jättiotsikoita ja tilannetta seurattiin äärettömän tarkkaan. Ja sen jälkeen kun filippiineillä hurrikaanissa kuoli yli 500, asiasta ei pahemmin uutisoitu. Ihan kuin muut olisivat roskaa, ja usalaiset niin tärkeitä.

Hollywoodin tai minkä lie propaganda on saanut meillä aikaan sen, että mitä vaan tapahtuu usassa, on se ihmisten mielissä melkein sama kuin se tapahtuisi kotimaassa. Uutiset painottuvat aivan liian usein usan tapahtumiin, kun kiinnostaisi hippasen toki tuo muukin maailma. Saamme täysin vääristyneen kuvan pallon tapahtumista, mikä on tietenkin harkittua aivopesua.

Markku Toivonen

Anu, sinua kiinnostavat ihmisoikeudet. Voisiko niihin kuulua myös oikeus surra kollektiivisesti silloin kun ihmisoikeuksia on loukattu? Mielestäni kyllä. On laskelmoivaa ajatella, että kollektiivisesta suremisesta pitäisi seurata jotakin hyötyä, jotta se olisi oikein, mielekästä ja suotavaa. Kollektiivinen suru kerää ihmisiä yhteen, auttaa käsitellemään vihan ja turvattomuuden tunnetta. Ihminen, joka ei tätä ymmärrä saattaa olla kyyninen.

Anu Palosaari

Markku, ei tällä blogilla ole valtuuksia kieltää keneltäkään mitään, sen sijaan käytän vain sananvapauttani ja ajattelemisen oikeuttani tässä. :)

Johan Lom

Ei media päätä sitä, mikä ihmisiä pysäyttää. Media on laaja käsite ja sitä on miljoona kertaa muutakin kuin YLE:ä tai sitä "Stadin Pravdaa", joksi osa porukkaa tapaa laatulehteämme nimittämään. Suomalaiselle medialle olisi nykymaailmassa mahdoton urakka manipuloida kansaa, jos ei tapahtuma tai uutinen olisi sellainen, joka kansan aidosti pysäyttää tai sitä järkyttää.

Yleensä kouluammuskelut tuntuvat suurelle yleisölle läheisiltä ja järkyttäviltä kokemuksilta siksi, että niihin liittyy oman perheen arki. Samaa olisi voinut tapahtua "juuri minulle". Darfurin lapset Sudanissa tai Syyrian kahakat ovat etäisiä asioita amerikkalaisen tai eruooppalaisen rauhallisen pikkukaupungin normaaliarkea järkyttävään terroriin verrattuna.

Roni Huhta

Niin mutta ku valkoisten keskiluokkaisten lapset!

Johan Lom

Niin juuri! Se luo pohjan identifioitumiselle heidän suruunsa.

Jarmo Makkonen

Eikö tuo pelkästään valkoisten kuolleiden sureminen ole rasismia?

Johan Lom Vastaus kommenttiin #12

Se riippuu rasismin määritelmästä, mutta onhan jokaisella oikeus omiin tunteisiinsa.

Väinö Hiltunen

Ja miksi joukkomurhaajia mediassa aina käsitellään heidän oikeilla nimillään? Se luo tragedioiden ympärille turhaa henkilökulttia tappajaa kohtaan, kuinka vastenmielistä se onkin. Voitaisiin yhtä lailla vain puhua "asemiehestä" tai "tappajasta" anonyymisti, eikä tuoda esiin henkilöä taustakartoituksineen ja elämänkertoineen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Media elää katastrofeista, sodista ja joukkomurhista. Joka ilta voimme tarkistaa "päivän ruumiit".

En minä muuta selitystä tälle mässäilylle keksi, kuin kilpailu ihmisten huomiosta eli siis rahasta.

Media tappaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

1 päivä sitten ... Kaikki ammuskelussa surmatut lapset olivat 6-7-vuotiaita ... Kansa vaatii
Yhdysvalloissa: Aselakia tiukennettava ·(Iltalehti) Ja olihan siellä heinäkuussa ampumistapaus(16 kuoli,myös lapsia) ja useita muita,ei niitä huudettu kurkkusuorana ,puolen tunnin välein.Ei tarkoita kyynisyyttä,ei täällä kukaan kuitenkaan enää ole mikään sinisilmäinen maailmanmenosta. Ei suomessakaan ole enää niin rehtiä ja rehellistä elämä. Jos täällä tulee jollekulle "hätä" ei kuule apua ihan tuosta vaan löydy,kyllä se itsekkyys on ajanut ohi. Täällä on niin helppo välittää ja tuntea tuskaa,vaan ei tunnu paljon kotimaan lapset ja heidän tilanteensa kiinnostavan. Tosiasioita suomen lasten oloista ei kukaan edes halua tietää.
Usa:ssa on pikkuisen enemmän väkeä kuin täällä,ja suomen omia ampumistragetioita ei ole edes saatu käsiteltyä niin mikä ajaa ottamaan Usa:n ongelmat meidän kärsittäviksi. Usa painii kuitenkin hippasen eri luokassa kuin suomi,ihmismäärineen ja sosiaalisine ongelmineen.
Kyllä uutisointi tavoittaa lapset suomessakin,olisiko niin aihetta kokopäiväiseen jauhamiseen.Aamusta iltaan ja lehdet myös. Onneksi kouluissa oli sentään järkeä kun suomessa oli ampumatapaukset, että niitä ei toitoteltu ,syötetty lapsille urakalla.Mutta ei muistaakseni myöskään Usa:lta haettu sympatiaa,enkä muista että siellä olisi ollut maansuru,takiamme.
Tokihan uutinen vie tilaa kotimaan uutisilta jotka olisivat tärkeitä meille suomalaisille ,jos tietoa saataisiin rehellisesti ja avoimesti,esim. EU:TA KOSKEVISSA ASIOISSA.Kaikki eivät käy netissä lukemassa ,joten kyllä sieltä saisi ,radiosta tulla totuus,eikä tarkoitushakuinen "totuus".On olemassa kansanosa,joka VIELÄKIN kuule radiosta ja lehdistä asioista.Älä väitä minulle että media ei ole manipulaation väline nykysuomessa,eikä ainoastaan suomessa.

Johan Lom

Suomessa on viimeisten neljän vuoden aikana tapahtunut kolme joukkosurmaa ampuma-aseilla. Suhteutettuna väestömäärään USA:ssa olisi pitänyt tapahtua 180 vastaavaa tapausta, jotta se olisi yhtä vaarallinen kuin Suomi. Käsittääkseni siellä on tapahtunut vain joitakin kymmeniä sinä aikana.

Susanna Kinnunen

Oletko kuullut termistä "keskihajonta"?

Odotusarvoa (180) ei kannata laskea hyvin harvan ja epätasaisen diskreetin jakauman yhden pisteen perässä tulevan kahden copycatin varaan.

Itsemurhamenetelmät ja kouluammuskelut ovat kumpikin siitä ikäviä, että mitä enemmän suvaitsevat ja huolehtivat pitävät ääntä, sitä enemmän tapahtuu.

Jari Jakonen

Nykysähköisellä lennättimen keksimestä alkaneella informaatiovirralla ei ole mitään tekemistä sen kanssa joille se on osoitettu, toisin sanoen minkään sosiaalisen tai älyllisen kontekstin kanssa, johon oma henkilökohtainen elämämme on sidoksissa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Suremme koska tunnemme empatiaa ja sympatiaa. Mietimme, että miltä lapsensa menettäneistä perheistä tuntuu. Valitettavasti Syyrian kuolemat ovat niin yleisiä, etteivät ne enää ylitä uutiskynnystä. Syyrian tapauksessa ihmiset tekevät juuri niinkun kehotat, eivät enää vaivaa päätään suotta asialla jolle eivät voi mitään. Vaikka kyllä ehkä olen sitä mieltä, että lähi-idän taistelut pitäisi tuoda näkyvämmin uutisointiin, jotta kaikki ymmärtäisivät millainen tilanne siellä on oikeasti päällä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Mutta minua oksettaa asian ympärille kehkeytetty mediasirkus."

Juuri näin! Parhaillaan Sudanin eteläosissa kuolee ihmisiä, Kongossa tapetaan ja raiskataan, Myanmarin rajaseudulla käydään armotonta sotaa, Pohjois-Koreassa tapahtuu karkeita ihmisloukkauksia, Venäjän Kaukasuksella taistellaan ja näistä sekä monista muista ei puhuta mitään.

Mitä tämä kertoo meistä? Sen, että me olemme tunteettomia hölmöjä. Meidän tulisi itkeä kaikkien sorrettujen puolesta ja julkaistava jatkuvasti ehdottomasti kaikki epäkohdat kautta maailman.

Toimituksen poiminnat